čtvrtek 4. prosince 2014

Barborka


Barbora z Nikomédie nebo také svatá Barbora.

Praví se, že matka Barbory brzy zemřela a její krutý otec vedl dceřinu výchovu v duchu pohanském dle helénistické kultury. Aby jí uchránil před zlými vlivy světa, zejména pak před křesťanstvím, uvěznil jí v kamenné věži, kde jí obklopil přepychem. Jedním ze sloužících byl však tajemný křesťanem a přivedl Barboru k víře. Jakmile se to otec dověděl, chtěl aby se zřekla víry. Když se však bránila vlastnoručně jí sťal. V tom však vyšlehl z nebe blesk a krutého otce zabil. 

Barbora dřív chodívala 4. prosince po vesnici s metličkou a zvonečkem v bílém hávu a zlobivé děti obdarovala metličkou a hodné ovocem či ořechy.

Naše česká tradice je řezání barborek. Pry kolikátý den vykvete od uříznut tolikátý bude váš štastný měsíc. Ještě se prý dá zjistit jak na tom příští rok budeme s penězi, ale k tomu je nutné uříznout větvičku zlatého deště. Pakliže nejdřív vykvete, bude peněz dostatek, pakliže vylezou prvně lístky budeme na tom hůře než nyní.


No a já to s penězi nechci radši vědět tak jsem byla dneska pro třešnové větvičky u našich sousedů. Mají starou třešeň, jejíž větve nám sahají na pastvisko. Tak uvidíme :)

A co vy máte doma Barborku? :)





Takhle to dopadne, když si kočičky vyzkouší jestli umí dekorace lítat. Po třetí byly větve na zemi a už je vážně nerovnám.




Žádné komentáře:

Okomentovat